dilluns, 30 de desembre del 2013

 NADAL 2013

PESSEBRE VIVENT DE LES GUNYOLES D'AVINYONET

Ja som a les vacances de Nadal. Una de les activitats que ens agrada fer durant aquestes dates és la d'anar a veure un dels múltiples Pessebres Vivents tan tradicionals per les nostres contrades.

Enguany hem quedat amb uns amics per veure el de Les Gunyoles d'Avinyonet, un petit poble de l'Alt Penedès molt a prop de Vilafranca amb unes esplèndides vistes de la serra de Montserrat.

Les Gunyoles d'Avinyonet
Montserrat des de Les Gunyoles


















Les referències que hem trobat per internet d'aquest Pessebre Vivent eren prometedores i val a dir que les expectatives s'han complert amb escreix.

El pessebre es representa en un recorregut per un indret natural anomenat la muntanya de la Serra, molt ben acondicionat i preparat perquè els espectadors puguin gaudir de l'espectacle.

No es tracta d'un pessebre clàssic sense moviment del figurants, sinó que és representat i parlat amb tot un seguit d'escenes que recorden molt la representació teatral del Pastorets.

Tot comença amb l'anunciació a Maria i escena rera escena podem anar veient tota la història del naixement de Jesús, amanida amb unes quantes escenes dels pastors Matatias i Matatà i les seves trifulques amb els dimonis.

Anunciació a Maria
soldats romans llegint un decret

l'àngel salva Mataties dels dimonis
els pastors vigilant el ramat

l'àngel fa fora el dimoni
escena del naixement

Un cop finalitzada la representació la sortida és fa per unes caves on t'ofereixen unes galetetes acompanyades amb una degustació de cava en porró.





dijous, 22 d’agost del 2013

17 i 18 d'agost de 2013

ESCAPADA A ANDORRA I AL BERGUEDÀ

Dissabte 17 d'agost

Aquest dissabte hem decidit fer una escapada a Andorra per aprofitar unes entrades que teniem reservades a Caldea de feia temps.

Marxem divendres per la tarda per fer nit a Andorra i aprofitar bé el dissabte tot fent una excursió de muntanya abans d'anar a Caldea.

Quan ens llevem pel matí el temps no pinta gaire fi. La primera idea és fer els estanys de Siscaró a la vall d'Incles. Quan arribem prop del punt de sortida el mal temps ens en fa desdir. Decidim provar sort una mica més al nord, al circ dels Pessons, però de nou unes espesses boires que envolten el circ ens recomanen deixar-ho per una altra ocasió. Ja no sabem que fer i anem baixant amb el cotxe cap a Andorra la Vella quan veiem que cap al sud del Principat el temps sembla donar una treva. Decidim cremar l'últim cartuxt (teniem moltes ganes de muntanya) i anem cap a Ordino per tal d'intentar fer una caminada pels estanys Tristaina. Aquí tenim més sort i el temps sembla que aguantarà com a mínim durant el matí. A les 10 ens calcem les botes i comencem a caminar.

Els Tristaina els coneixem prou bé, doncs ja els hem fet unes quantes vegades. Tot i ser un circ prou maco, té l'inconvenient d'estar gairebé a peu de carretera i per tant estar ple de turistes poc muntanyencs a les hores punta.

El matí s'aguanta i podem fer el recorregut circular pels tres llacs que conformen el circ.

La natura està molt maca enguany. Encara hi força restes de neu aquí i allà.

Primer voregem l'anomenat Estany Primer.

Estany primer
Estany primer des del collet


















A continuació enfilem cap a l'Estany de Més Amunt, que és el més gran dels tres i el que tanca el circ amb l'imponent pic Tristaina de teló de fons.

Estany de Més Amunt

Pic Tristaina

















Acabem el recorregut circular donant la volta a l'Estany del Mig. Ja és hora punta i una munió de turistes sorollosos trenquen la pau de l'indret.

Estany del Mig

Estany del Mig

















Seguidament busquem un lloc per dinar. A la localitat d'El Serrat hem trobat un restaurant més que correcte.
I tot seguit de baixada cap a Andorra fem una paradeta per veure l'església romànica de La Cortinada.

Església romànica de Sant Martí de La Cortinada

campanar de Sant Martí

















Durant la tarda arriba l'aigua. Plou a bots i barrals durant una bona estona durant la qual passegem per diferents centres comercials d'Andorra la Vella. Després de sopar acabem la jornada amb una magnífica sessió de relax nocturn a Caldea i a descansar a l'hotel.


Diumenge 18 d'agost

Aquest diumenge ens llevem aviat i amb moltes ganes ja que em quedat a La Pobla de Lillet amb uns bons amics que fa temps que no veiem.

A La Pobla visitarem les restes del monestir romànic de Santa Maria de Lillet.
Primer cal anar a l'Oficina d'Informació per tal de demanar les claus. Ens costa trobar-la ja que l'han canviada d'ubicació. Ara la trobareu a l'estació origen del Tren del Ciment, just un1 km abans d'arribar a La Pobla.

Ja amb les claus en mà ens adrecem al monestir de Santa Maria. Per arribar-hi cal agafar una pista de terra que surt de la carretera que va cap a Ripoll. El conjunt consta del monestir (església, claustre i dependències monacals) i de la  petita església de Sant Miquel enfilada dalt d'un turò.

Primer anem a l'esgésia de Sant Miquel. Es tracta d'un interessant edifici circular amb un absis semicircular molt poc comú de veure i força ben conservat. Ens fa molta il.lusió obrir la porta amb les claus (sobretot a la Gemma), és com si entressis a casa teva.

Església circular de Sant Miquel de Lillet
La Gemma obrint la porta


















Des del turó de Sant Miquel albirem una creu i les restes d'un castell dalt d'un penyal. Es tracta de les restes del Castell de la Vila, antic emplaçament dels senyors feudals de la vall. Decidim pujar-hi. Des del castell hi ha unes magnífiques vistes de La Pobla i la seva vall.



Passejant per les restes del castell

La Pobla de Lillet des del castell

















Tornem al monestir de Santa Maria. La primitiva església va ser consagrada l'any 833 i una petita comunitat de monjos s'hi va establir al volts del 1086. Durant els dos segles següents el monestir va tenir molta vitalitat.

Església del monestir de  Sant Martí
Interior de l'església monacal


















En aquest monestir hi trobem una representació de diferents estils arquitectònics: Pre-romànic, romànic llombard, gòtic i barroc.
Una estructura metàl·lica permet obtenir una visió des de la part alta del claustre que fa que la visita sigui molt més complerta.


claustre
Dependències monacals des de la passarel·la elevada



















Es fa tard i hem d'anar a dinar. No marxem però sense contemplar per última vegada la silueta del Pedraforca al fons de la vall.















divendres, 16 d’agost del 2013

Estiu 2013


VIATGE A NORMANDIA

Falaise d'Aval: Étretat

Dimarts 23 de juliol

PRIMER DIA:  VALLS  -  BOURGES

Comencem el viatge amb molta il·lusió. Ens esperem més de set-cents quilòmetres fins la nostra primera parada: Bourges.

Pel camí passem pel famós aqueducte de Millau. Aprofitem per descansar una mica i fer-li alguna foto.

Aqüeducte de millau


Continuem el viatge i prop de Clermont-Ferrand dinem de picnic en una àrea de l'autopista.

Finalment després de travessar l'Auvernia arribem a Bourges a les 6 de la tarda. Ens instal·lem a l'hotel  i anem a estirar les cames per Bourges que després de tant de cotxe venia molt de gust.

Com que ja està tot tancat ens hem de limitar a passejar pels carrers d'aquesta interessant ciutat.

A destacar la seva catedral gòtica de grans proporcions i profusament decorada.


Façana de la catedral de Bourges

Detall de la porta
 
Porta romànica de la catedral























Darrera la catedral uns bonics jardins milloren encara més el conjunt.


Ja gairebé som sols pel carrer. Tothom s'ha desat a casa seva i només són les 8. Acabem de passejar pels carrers de Bourges tot enfilant cap a l'hotel.

Cases típiques amb entramats de fusta
                                                 

Cal descansar ja que demà ens esperen cinc-cents quilòmetres més.
dimecres 24 de juliol

SEGON DIA:   BOURGES - ROUEN

Segona part del viatge d'aproximació a Normandia. Ens queden uns cinc-cents quilòmetres per fer de Bourges a Rouen.

Per aprofitar la jornada decidim parar a Chartres per visitar la seva famosa catedral gòtica.


Porta principal de la catedral de Chartres
Catedral gòtica de Chartres






















El seu interior és realment espectacular. Gran alçada de la nau i molta lluminositat gràcies als grans finestrals amb magnífics vitralls.

Vitrall de la catedral de Chartres
               





















Després de visitar la catedral i de dinar la nostra primera "galette", vam passejar una estona pels carrers de Chartres, molt ben cuidats i amb mostres d'arquitectura molt interessants.

Pont entrada al núcli antic 
             




















Un cop visitat Chartres "carretera i manta" cap a Rouen.
Dijous 25 de juliol

TERCER DIA:    ÉTRETAT - FÉCAMP

Avui comencen de veritat les vacances a Normandia. Tenim moltes ganes de disfrutar i veure moltes coses.

Com que fa bo cal aprofitar i decidim anar a la "Côte d'Albâtre" a veure els famosos penyasegats blancs.

En primer lloc ens arribem a Étretat petita població a la vora del mar que curiosament no té port, però sí un espectacular paisatge conformat pel mar i els alts penyasegats de color blanc.

Primer passegem una mica pel poble, força bonic i cuidat però, això sí, ple de turistes. En unes de les places més centriques hi ha un mercat cobert tot fet de fusta i seguint la tradició normanda.

Mercat cobert de fusta d'Étretat


El temps s'embolica, com és normal a Normandia, i decidim deixar per la tarda la nostra passejada pels penyasegats. Busquem un lloc per dinar i jo em menjo els meus primers "moules". Ja en tenia ganes!

Moules et frites


Just acabem de dinar i quan ens disposem a fer la caminada pels penyasegats es posa a ploure. Durant mitja hora cau un bon ruixat, però a Normandia cal tenir paciència i no desesperar perquè a després del ruixat sempre torna a sortir el sol. Així és i en acaba fent una tarda esplèndida.

Comencem la caminada pels penyasegats. Just al costat de la platja un caminet ple d'escales s'enfila penyasegat amunt.

La falaise d'Aval des de la platja

La passejada per la part alta dels penyasegats és preciosa. Unes magnifiques vistes mar enllà adornades amb les formes capricioses que les onades i el vent van modelant amb el temps, no tenen preu.
Falaise d'Aval: L'elefant i l'agulla
Arc de "La Manne-Porte"








Falaise d'Amont i poble d'Étretat

Després de vora dues hores de passeig tornem a la platja d'Étretat i amb el cotxe ens dirigim al penyasegats de l'altra banda al cim dels quals hi ha una ermita i unes vistes privilegiades.

Platja des de la falaise d'Amont

Sense voler, ens ha captivat tant el lloc que hi em passat practicament tot el dia. Decidim doncs fer camí de tornada a l'hotel fent però un petita parada a Fécamp per continuar gaudint dels magnífics paisatges de la Costa d'Alabastre.

Fécam és un poble mariner amb un bonic port i que també té els seus penyasegats i la seva ermita, encara que no tan espectaculars com els d'Étretat.

Falaises de Fécamp


El sol es pon a l'horitzó i convé recuperar forces per demà.