diumenge, 5 de maig del 2013

3 DE MAIG DE 2013

ESCAPADA A LA VALL DE BOÍ

Aprofitem part del pont de l'1 de maig per fer una escapada a la Vall de Boí amb l'objectiu de tocar neu i visitar el conjunt d'esglésies romàniques de la vall. Des que són Patrimoni de la Humanitat encara no les hem anat a veure.

Durant el viatge aprofitem per fer una paradeta i veure l'església romànica de Santa Maria d'Alaó a Sopeira just abans del pantà d'Escales.Es tracta d'una construcció de finals del segle XI d'estil romànic llombard reedificat pels benedictins refent un antic cenobi semi-derruit d'època visigòtica.

Vista general de Santa Maria d'Alaó
detall de la porta


















Absis

Un cop visitat el monestir continuem viatge fins a Barruera i busquem l'allotjament que tenim reservat. Es tracta de l'hotel Farré d'Avall un establiment de caràcter rural, molt ben cuidat i molt agradable.

Hotel Farré d'Avall de Barruera

Un cop instal·lats anem a aprofitar el que queda de tarda. Primer ens dirigim a les instal·lacions de l'estació d'esquí de Boí-Taüll que el passat cap de setmana encara estaven obertes i en funcionament. Tenim ganes de tocar neu i aquest any n'hi ha molta. L'estació ja és tancada però pots passejar per les instal·lacions. No hi ha gairebé ningú, sembla com si fossin nostres.

Prop de l'estació d'esquí de Boí-Taüll
Prenent el sol a l'estació d'esquí


















Tot seguit, de camí cap al poble de Taüll parem a l'anomenat Pla de l'Ermita per  veure l'ermita romànica de Sant Quirc de Taüll. Es tracta d'una construcció de finals del segle XII pobra en decoració i molt senzilla situada en un indret preciós i amb unes vistes de la vall privilegiades. Només el passeig d'uns deu minuts fins l'ermita ja val la pena.


Ermita de Sant Quirc de Taüll
vistes sobre la vall


















Continuem fins a Taüll i anem a passejar pel poble i de pas veure l'església romànica de Santa Maria.
És l'única església de la vall que trobem al centre del poble. Va ser consagrada l'any 1123 i disposava en el seu interior d'un magnífic conjunt de pintures murals romàniques que ara es troben al Museu d'Art de Catalunya. Actualment a l'església en podem veure una reproducció.


El campanar de Santa Maria sobresortint entre les teulades de Taüll

capçalera de Santa Maria de Taüll










interior de l'església
reproducció de les pintures murals de l'absis






























Hem acabat la nostra primera visita a Taüll. Sant Climent, l'església més emblemàtica de la vall la deixem per demà per disposar de més temps. Ens resistim però de tornar a l'hotel i decidim estirar uuna mica les cames pels jardins del Balneari de Caldes de Boí. No estan massa cuidats, però és curiós anar provant l'aigua de les diferents fonts que t'hi vas trobant. Hi tastes moltes menes d'aigües: sulfuroses, amb gust a ferro, silíciques, ... Prou divertit tot plegat.



font amb forma de petita cascada al Balneari de Caldes

Es fa fosc hi tornem a l'hotel a sopar i descansar.


dissabte, 4 de maig del 2013

4 de maig de 2013

ESCAPADA A LA VALL DE BOÍ

Ens llevem d'hora ja que volem aprofitar el matí per anar a fer una caminada pel Parc Nacional d'Aigüestortes.

Ens arribem a Boí on lloguem un taxi de muntanya perquè ens pugi fins el Pla d'Aigüestortes. Un cop allí comencem a caminar i la primera sorpresa que tenim és la gran quantitat de neu que hi ha. El paisatge està preciós i convida a fer una caminada més llarga.


















Decidim arribar-nos fins a l'estany Llong. A mesura que ens endinsem dins el parc la quantitat de neu cada cop és més gran. Fins el punt que el camí acaba desapareixent totalment sota la neu.
























De totes maneres no és perdedor donada la gran quantitat de petjades que els excursionistes hi van deixant.

En poc més d'una hora i després de pujar un collet completament nevat arribem a l'estany Llong.


collet abans d'arribar a l'estany
per primer cop veiem l'estany Llong


















El paisatge és corprenedor. No és molt habitual trobar tanta neu al maig.
L'excursió ha esdevingut sorpresivament fantàstica i ens fa mal al cor tornar, però la intenció inicial era dinar a Boí i no anem preparats per quedar-nos més temps.

Comtemplem per última vegada el paisatge de postal que ens envolta i refem el camí.



Un cop a Boí i després de dinar visitem aquest bonic poble que encara conserva moltes traces de la seva època medieval. Passegem pels seus carrerons alguns d'ells tallats a la mateixa roca i acabem a l'església romànica de Sant Joan. Al costat de la mateixa en un turó rocós hi ha un simpàtic monument a l'ofici de pastor, tant arrelat en aquestes terres.

porta d'entrada al nucli antic de Boí
monument als pastors























Sant Joan de Boí és l'església que conserva més elements aquitectònics del segle XI. Destaca pel conjunt de pintures murals que s'hi van trobar decorant l'interior de les naus que avui es troben al MNAC. Com a Santa Maria hi ha una reproducció d'aquestes pintures a l'església.

església romànica de Sant Joan de Boí

reproducció de les pintures a l'interior de la nau


















Ara toca tornar a Taüll per visitar Sant Climent, l'església més emblemàtica de totes les que conformen el patrimoni de la vall. El seu esbelt campanar romànic de sis pisos és tan fotogènic que no et canses de fotografiar-lo de tots costats.


Sant Climent de Taüll



















Es tracta d'una església de planta basilical, amb tres naus separades per columnes cobertes de fusta i amb una capçalera conformada per tres àbsis amb arcuacions llombardes.


capçalera de Sant Climent
arcuacions llombardes de l'absis


















A l'interior s'hi van trobar les famoses pintures murals a l'absis representant un Pantocràtor actualment al MNAC.
Hi entrem per veure l'interior de l'església amb la reproducció de les pintures murals de l'absis i ens ho trobem tot potes amunt. Estan substituint les reproduccions de les pintures per un sofisticat sistema de projecció virtual. Caldrà tornar quan estigui instal·lat.


interior de l'església amb treballs inacabats

nau lateral














Deixem el preciós poble de Taüll amb les seves magnífiques esglésies romàniques de Sant climent i Santa Maria i com que encara ens queden un parell d'hores de llum les aprofitem anant al petit poble de Durro enlairat a la muntanya per damunt la vall a l'alçada de Barruera.

església de la Nativitat de Durro

A Durro destaca sobremanera l'església romànica de la Nativitat amb un robust campanar i una nau de grans dimensions.

campanar
interior de la nau






















En un  dels costats de la nau destaca una porta esculpida protegida per un porxo de grans dimensions.


porta lateral
porxo i campanar























Cau la tarda, tornem a Barruera on fem un passeig pels seus carrers i a l'hotel a sopar i descansar.


divendres, 3 de maig del 2013

5 de maig de 2013

ESCAPADA A LA VALL DE BOÍ

Avui ja tornem cap a casa. Se'ns ha fet molt curta l'escapadeta. Tenim la intenció d'acabar de visitar el romànic de la vall i de tornada cap a Valls a mig camí buscar algun lloc per dinar.

Anem a Erill la Vall on volem visitar l'església de Santa Eulàlia i el Centre del Romànic de la Vall de Boí.

Sant Eulàlia d'Erill la Vall

Santa Eulàlia té un magnífic campanar de planta quadrada i sis pisos d'alçada amb decoració pròpia del romànic llombard. Complia la funció de comunicació i vigilància de la vall junt amb els de Sant Joan de Boí i Sant Climent de Taüll.

vistes des del campanar
campanar de Santa Eulàlia























A l'interior de l'església hi ha una còpia del grup escultòric del Davallament de la Creu, l'únic que es conserva sencer del Taller d'Erill. L'original es troba repartit entre dos museus: el MNAC i el Museu episcopal de Vic.

interior de la nau
copia del Davallament de la Creu























Seguidament anem a visitar el Centre del Romànic que es troba en un edifici just al costat mateix de l'església de Santa Eulàlia.

Es tracta d'un espai on d'una manera molt gràfica i entenedora miren de fer-nos entendre el perquè de la importància del romànic a la Vall de Boí. Val a dir que l'exposició és molt interessant i ajuda molt a conèixer millor com era la societat medieval, així com les tècniques que s'utilitzaven en la construcció i decoració de les esglésies romàniques.




















Per si voleu més informació sobre tot plegat, aquestes són les webs del Centre del Romànic  i del MNAC:

http://www.centreromanic.com

http://www.mnac.cat


Comencem la tornada a casa. Pel camí farem tres paradetes per acabar de veure les esglésies que ens queden.

La primera que visitem és Sant Feliu de Barruera. És tancada i ens hem de conformar veient-la per fora. Destaquen els dos àbsis que conserva l'església, l'un amb arquets cecs, bandes llombardes del segle XI, l'altre amb la pedra molt més tallada i pulida del segle XII.


església de Sant Feliu de Barruera
absis de Sant Feliu



















Continuem el camí i ens enfilem per una carretera que en poc més de 3 km ens porta fins al poble de Cardet.
Aquí hi trobem la petita església de  Santa Maria amb un gran absis que sembla ben bé penjat de la muntanya. A diferència de les altres esglésies que hem visitat aquesta té un campanar d'espadanya fruit de les transformacions barroques que l'església va tenir. També és tancada i només la veiem per fora.


absis de Santa maria de Cardet
façana de Santa Maria amb el campanar d'espadanya




















Continuem camí i acabem el nostre recorregut pel romànic de la Vall de Boí al poblet de Cóll.
També ens hem d'enfilar per una carretera d'uns 5 km pel vessant esquerra de la vall.
En arribar a l'església de l'Assumpció de Coll tenim la desagradable sorpresa de que esta totalment envoltada de bastides. Gairebé només en podem veure l'absis i ens perdem la part més interessant del temple: la seva portada amb capitells esculpits.





Deixem enrera la vall amb nostalgia han estat tres dies molt intensos i ben aprofitats. De ben segur que hi tornarem.