dijous, 17 d’abril del 2014

SETMANA SANTA 2014: ALVERNIA

Dimecres 16 d'abril: LA VALL DE CHAUDEFOUR - BESSE - LLAC PAVIN - LLACS DE LA GODIVELLE

Avui anem a fer una passejada per la Vall de Chaudefour. La Reserva Natural de la vall de Chaudefour, amb el seu circ glacial, conserva vestigis del seu passat volcànic en forma d'agulles i crestes erosionades, cascades i colades basàltiques. 
L'itinerari s'inicia davant la Maison de la Reserva Natural on hi ha un aparcament on deixar el vehicle. 
Seguim la pista que s'endinsa al bosc. Just a l'alçada d'uns prats (12'), surt un sender a l'esquerra que ens condueix a la cascada de Pérouse en cinc minuts.


Cascada de Pérouse








 Tornem a la pista i seguim amunt. Just abans de creuar el pont Ste Anne (20'), un sender a l'esquerra ens porta a la font termal ferruginosa. Encuriosits vam tastar l'aigua de la font. Per la nostra sorpresa tenia gust a ferro i a més era aigua amb gas molt semblant a l'aigua de Vichy.


Font ferruginosa













De nou a la pista, ens enfilem fins arribar al circ glacial on trobem un pal indicador amb els senders que s'inicien des d'aquest punt (30').



Arribant al final de la vall











El circ està dominat pel puy Ferrand (1854m) que encapçala la vall, a la nostra dreta tenim la Crête de Coq i la Dent de la Rancune i a la nostra esquerra la cascada de la Biche.
Vam continuar endinsant-nos fins al fons de la vall, on el corriol finalitza en un petit salt d'aigua, la cascada del Moine (45').


Circ de Chaudefour
Desprès de menjar un bon entrepà van refer el camí fins l'aparcament amb tot de bones sensacions que ens havia deixat aquesta senzilla però magnífica excursió.

Ens dirigim ara a Besse-et-Saint-Anastaise, un dels pobles més bonics i amb el patrimoni més ben conservat de l'Alvernia.
 En els seus carrers estrets i empedrats hi veiem el testimoni dels seu ric passat històric format per magnífiques cases senyorials dels segles XII i XVI.


carrer de Besse-et-Saint-Anastaise
fragment de muralla de Besse
























A l'edat mitjana Besse era una rica ciutat comercial. N'és un bon testimoni el seu "beffroi" (torre campanar), de base quadrada acabada de forma octogonal que conformava una de les portes d'entrada a la ciutat.


"beffroi" de Besse
porta medieval de Besse























Després de passejar una bona estona pels carrerons de Besse i xafardejar les seves pastisseries i botiguetes de souvenirs, decidim anar a veure un dels llacs més concorreguts de l'Alvernia, el llac Pavin.

El llac Pavin, és un llac emplaçat en un cràter volcànic gairebé circular amb fortes pendents (està situat a 1197 m. d'alçada) que es va originar amb una forta explosió volcànica fa uns 6000 anys.
Està envoltat de bonics boscos i de roques basàltiques i una llegenda diu que llençar-hi pedres pot provocar terribles tempestes.
Quan arribem a la vora del llac un rètol ens informa d'una excursió d'una hora de durada per un camí circular que dona tota la volta al llac. Tot plegat fa molt bona pinta, però l'hora  ens aconsella deixar-ho per una altra ocasió.


a la vora del llac Pavin
llac Pavin (imatge extreta d'internet)


















La tarda ja comença a caure i toca refer el camí de tornada a l'hotel. Però ens hi resistim i decidim fer una mica més de volta per poder veure una altra curiositat natural.

Es tracta de La Godivelle, petit llogarret que té la curiositat d'estar situat entre dos llacs.
El llac de Dalt de cràter volcànic i forma circular que està situat a 1239 m. d'alçada, subministra aigua al poble i és un dels més oligotròfics d'Europa.
El llac de Baix, en canvi, és d'origen glaciar i està situat a 2000 m. d'alçada.

La Godivelle. Llac de Dalt. (al fons es pot apreciar el llac de Baix)

El lloc és realment curiós. Al costat del llac de Dalt es pot pujar a un turó on es poden contemplar els dos llacs alhora a més de magnífiques vistes del paisatge de l'Alvernia amb el massís de Sancy i el Puy-de-Dôme al fons.

llac de Dalt de la Godivelle
panoràmica des del llac


















Ara sí, toca tornar a l'hotel. La sensació que ens queda és la d'haver aprofitat molt el dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada